Ljusterapi?

Haha jag känner mig så himla trött! Haha kanske är det där höstdepression som Agge snackade om. Sökte reda på lite fakta och det fanns ju faktiskt på riktigt x) Det roligaste är att man bara behöver köpa en lampa så blir det bra x)

Bristen på dagsljus under hösten och vintern orsakar trötthet hos 10-20 procent av vuxna människorna och 2-3 procent visar t o m symtom på depression. Forskarna kallar detta fenomen -som påverkar människornas humör och hälsa- mörkerdepression (också: höstdepression). Eller med lindrigare symtom: vintertrötthet orsakad av bristen på dagsljus.

Mörkerdepressionen räcker från hösten till vårvintern. I Skandinavien är symtomen svårast under den mörka tiden innan det ligger snö på marken.

Symtomen på mörkerdepression är ett ökat behov av sömn, en extrem trötthet, svårigheter att vakna på morgonen, stressbesvär, irritation, förändringar i aptiten med t ex ett ökat sug efter godsaker, viktförändringar, koncentrationsproblem, nedstämdhet och en påtagligt minskad arbetseffektivitet.

Symtomen kan lindras med effektiv ljusterapi som minskar mängden av melatonin i blodet. Ingen speciell dagsljuslampa är nödvändig, en bra ljusterapilampa som ger ett svalt vitt sken räcker till.

Gooblebild på ljusterapilampan

Man ba wtf?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0